تفاوت سود اقتصادی و سود حسابداری چیست؟
تفاوت سود اقتصادی و سود حسابداری چیست؟
در بخش قبلی تعریف کلی از اقتصاد برایتان مطرح کردیم در این بخش قصد داریم سود اقتصادی و سود حسابداری را برایتان تشریح نماییم.
هدف کلی همه آدم ها از راه اندازی کسب و کار ٬ سرمایه گذاری در بورس یا طلا و مسکن کسب سود می باشد. قبل از اینکه درباره ماهیت میزان سود بخواهیم صحبت بکنیم باید با یک مفهوم مهم در اقتصاد یعنی سود اقتصادی و سود حسابداری را تعریف کنیم.
اکثر مردم وقتی حرف از سود می شود سود حسابداری مد نظرشان است و آن را به عنوان سود در نظر میگیرند در حالی که مفهوم مهم دیگری به نام سود اقتصادی نیز وجود دارد که در ادامه برایتان توضیح خواهیم داد.
سود حسابداری
سود حسابداری برابر است با کل مبلغ پول ناشی از فروش ( درآمد کل یا قیمت ضرب در مقدار فروش ) منهای هزینه های تولید یا خدمات . سود حسابداری به خوبی نشان دهنده درآمد حاصل از سرمایه گذاری و یا بنگاه داری می باشد.
برای مثال شرکتی را در نظر بگیرید که برای ساخت یک کمد دیواری ۱۰۰ هزارتومان هزینه می کند و آن را با قیمت ۱۲۰ هزار تومان می فروشد. ۲۰ هزار تومان اختلاف قیمت هزینه ساخت و فروش را سود خالص حسابداری می گویند.
سود اقتصادی
یک روش دیگر محاسبه سود که اقتصاددان ها به آن سود اقتصادی میگویند بر اساس روشی غیر از روش حسابداری محاسبه می شود. در این نوع محاسبه سود باید هزینه فرصت را نیز در نظر گرفت.
هزینه فرصت:
هزینه فرصت تولید یک کالا یا خدمات معمولا بزرگتر از هزینه حسابداری است زیرا شامل ارزش ریالی هزینه های آشکار ( یا همان هزینه های حسابداری ) و هزینه های غیر آشکار ( هزینه های ضمنی ) می شود.
برای درک بهتر این مبحث با این مثال همراه باشید:
حالت اول : فرض کنید یک مغازه در شهرتان دارید و میخواهید در این مغازه یک پیتزا فروشی افتتاح کنید. فرض کنید بعد از یک سال حسابرسی می کنید و متوجه می شوید که کل درآمد ۳۰ میلیون بوده که ۱۰ میلیون از آن صرف هزینه های تان اعم از هزینه های مواد اولیه برای پخت پیتزا و هزینه های جاری مغازه شده و ۲۰ میلیون تومان از آن سود بوده است.
بنابراین ۲۰ میلیون تومان سود حسابداری از این شغل در طول این یک سال بدست آوریده اید.
حالت دوم : حال در این وضعیت فرض کنید که شما می توانستید از کار کردن برای یک شخص دیگر طی یکسال ۱۵ میلیون تومان درآمد کسب کنید. هزینه فرصت زمان برای شما ۱۵ میلیون تومان است. بنابراین ۱۵ میلیون تومان از سود حسابداری شما در واقع سود محسوب نمی شود بلکه یکی از هزینه های غیر آشکاری است که بابت مدیریت یا اداره پیتزا فروشی خود از دست داده اید.
ثانیا اگر پیتزا فروشی را خودتان دایر نمیکردید می توانستید آن را به شخص دیگری اجاره دهید. بنابراین این مبلغ جزو هزینه های حسابداری شما محاسبه نشده است. اگر ارزش اجاره سالانه مغازه ۲۰ میلیون تومان باشد شما به دلیل دایر کردن پیتزا فروشی ۲۰ میلیون را از دست داده اید.
بنابراین هزینه های پیتزا فروشی نه تنها شامل هزینه عرضه و فروش پیتزا ٬ بلکه هزینه ماندن خودتان در مغازه و پولی که از بابت اجاره می توانستید بدست بیاورید نیز می شود.
بنابراین هزینه اقتصادی اداره کردن پیتزا فروشی می شود ۱۵ میلیون تومان هزینه کارکردن خودتان در جایی دیگر٬ درآمد ۲۰ میلیونی که از بابت اجاره دادن مغازه بدست می آوردید و هزینه ۱۰ میلیونی که بابت خرید مواد اولیه برای پخت پیتزا کرده اید.
یعنی هزینه اقتصادی این پیتزا فروشی برایتان ۴۵ میلیون تومان است و با دایر کردن این پیتزا فروشی نه تنها سود نکرده اید بلکه ۱۵ میلیون تومان ضرر کرده اید.
این مطلب نیز می تواند برای شما مفید باشد: EPS چیست؟!ِDPS چیست؟!
نظرات کاربران
افزودن نظربا عرض سلام ببخشید قسمت سود اقتصادیتون اشتباه هست شما وقتی در جای دیگه کار میکنید یه ۱۵ میلیون در امد دارید و یک ۲۰م بات اجاره که میشه ۳۵ میلیون بعد اون ۱۰که برای هزینه پخت و مواد پیتزا هرینه کردین اون زمانی بوده که شما خودتان تولید میکردید وقتی که مغازه رو اجاره دادین که چیزی تولید نمیکنید که هرینه کنید
سلام دورد ولی بخش هزینه فرصت بنظرم اشتباهی بود با این جمع شما محال یه کسی بتونه سود کسب کنه
بنظر شما آیا محاسبه سود اقتصادی میتواند قابلیت اتکا داشته باشد البته با توجه به گستردگی تعریف هزینه های فرصت .؟
به نظر من بعضی ها رو نمیشه جمع زد مثل این سناریو:
من یک مغازه میخرم ۱۰۰ میلیون و خودم توش کار می کنم. اما اگه بدم اجاره ماهی ۱۰ میلیون اجارش میشه و اگه ۱۰۰ میلیونو بذارم بانک سودش میشه ۵ میلیون. این ۱۰ میلیون و ۵ میلیونو نمیشه جمع کرد.
اما این سناریو را میشه جمع زد:
مغازه میخرم ۱۰۰ تومن، جای دیگه کار می کنم میشه ۵ تومن و اجارش میدم ۱۰ تومن. میشه ۱۵ تومن هزینه فرصت
سلام ازتوضیحات خوب شما سپاسگزارم
خیلی ممنون از لطف و محبت شما
سلام خسته نباشید…ببخشید ولی اونجوری که من تو اقتصاد خواندم نباید هزینه فرصت هارا جمع زد چراکه امکان جمع آنها همزمان میسر نیست…
ممنون از زحماتتون
خواهش میکنیم ممنون از حمایت های شما