سبد سهام یا پرتفوی چیست ؟!
سبد سهام یا پرتفوی
قبل از اینکه سبد سهام یا پرتفوی را توضیح دهیم به شرح سبد دارایی ها می پردازیم.
سبد دارایی ها به معنی سرمایه گذاری متنوع دارایی ها در بازار های مختلف سرمایه گذاری مانند طلا ، مسکن ، اوراق بهادار ، سکه و …. می باشد.
حتما تا به حال این ضرب المثل معروف را شنیده اید که می گویند “همه ی تخم مرغ های خود را درون یک سبد نگذارید”. مفهوم این ضرب المثل برای همه آشکار است و به ما می آموزد تا سرمایه خود را روی گزینه های مختلف تقسیم کنیم و هیچ گاه تنها به یک مورد تکیه نکنیم چون اگر مشکلی پیش بیاید تمام سرمایه مان همان جا نابود می شود.
سرمایه گذار های حرفه ای مانند صندوقهای سرمایه گذاری همواره سبد دارایی تشکیل می دهند که البته درصد سرمایه گذاری آنها در موارد مختلف متفاوت است. برای مثال یک صندوق سرمایه گذاری پول خود را بین گزینه هایی مانند بورس٬طلا٬سکه و بخشی هم به عنوان پول نقد در بانک تقسیم کرده و سرمایه گذاری میکند تا ریسک سرمایه گذاری را کنترل نماید.
سبد سهام یا پرتفوی چیست؟!
سبد سهام یا پرتفوی (که بیشتر به آن پرتفوی گفته می شود). تقسیم دارایی برای خرید سهم ها مختلف از صنعت های مختلف را می گویند. این کار برای برقراری کاهش ریسک و بهبود سرمایه گذاری انجام می شود.سرمایه گذار با این کار ریسک سرمایه گذاری خود را کاهش می دهد و از به اصطلاح تک سهم نمی شود تا خطر ضرر کردنش بالا برود.
برای مثال زمانی را در نظر بگیرید که سرمایه گذار ۵۰ میلیون تومان برای سرمایه گذاری دارد و سهم هایی مانند ایران خودرو٬ بانک صادرات٬ داروسازی دکتر عبیدی و شرکت حمل و نقلی توکا را با درصد های مختلفی می خرد.مواردی که ذکر شد سهم های مختلف از صنعت های مختلف بود. در واقع سبد سهام زیر مجموعه ای از سبد دارایی است که به همان روش و استراتژی عمل می کند.و سبد سهام هر شخص میتواند با توجه به قدرت ریسک پذیری فرد چیده شود.
تک سهم شدن چیست ؟
اگر با بورس آشنایی داشته باشید احتمالا چندین بار این جمله به گوشتان خورده که “هرگز تک سهم نشوید”. تک سهم شدن یعنی تمام سرمایه را تنها روی یک سهام سرمایه گذاری کردن.
چرا تک سهم شدن اشتباه است؟
زمانی که تک سهم می شویم اگر مشکلی برای آن سهم بوجود آید تمام سرمایه ما دچار مشکل می شود و این موضوع می تواند ضرر زیادی را به ما متحمل کند.
تک سهم شدن معامله گران زیادی را دچار زیان های هنگفت کرده است. حتی معامله گران با سابقه و موفق را. برای مثال چند سال پیش صنعت بانک کشور به مشکل خورد و سهم های بانکی بیش از یک سال بسته ماندند و پول سرمایه گذاران در این سهم ها بلوکه شد.
فکرش را بکنید ۴۰۰ میلیون تومان پولتان برای یکسال از دسترس تان خارج باشد و نتوانید کاری هم انجام بدهید. پس هیچ وقت سبد سهام یا همان پرتفوی تان را با یک سهم پر نکنید.
پس اگر علاقه مند به کسب سود و درآمد در بازار هستید هرگز تک سهم نشوید و یک سبد سهام متنوع را تشکیل دهید زیرا اگر برای تک سهم شما مشکلی بوجود آید ممکن است با یک ضرر سنگین بر خلاف میل مجبور به خداحافظی از بورس شوید.
گاهی ممکن است تحلیل تان کاملا درست باشد و سهم نیز مستعد رشد باشد اما یک ریسک سیستماتیک تمام برنامه ها را بهم بریزد و ضرر جبران ناپذیری را به شما وارد کند.
تنوع سبد سهام در چند صنعت مختلف
سرمایه گذاری در یک صنعت هم کار عاقلانه ای نیست و اگر مشکلی برای صنعت بوجود آید تمام سهام های فعال در آن صنعت با کاهش قیمت روبرو خواهند شد. پس صنایع متنوعی را برای سرمایه گذاری انتخاب کنید زیرا سرمایه گذاری در چند سهام از یک صنعت با تک سهم شدن تفاوت چندانی ندارد.
اگر سهام های موجود در بسته متعلق به شرکت هایی باشد که کالا یا خدمات آنها جانشین یکدیگر باشند در صورت بروز مشکل در یکی از سهم ها و کاهش ارزش آن در طرف مقابل سهم دیگری در سبد شما ارزشش بالا میرود. هر چه قدر تعداد سهم های یک سبد بیشتر و وابستگی بازده سهم ها به هم کمتر باشد و یا حتی منفی باشد ریسک کاهش می یابد.
چگونه یک سبد سهام خوب تشکیل دهیم؟
برای تشکیل یک سبد خوب باید علم و تجریه خودتان در سرمایه گذاری را بالا ببرید. زمانی که به تحلیل گری ماهر تبدیل شوید می توانید پرتفویی از سهم های خوب را تشکیل دهید.
در دوره های آموزش کاریمو آکادمی مانند دوره استادی در مبحثی دکتر صمدی به صورت کامل درباره تشکیل یک سبد خوب برای دانشجو های دوره صحبت میکند. در این مبحث کاربر می آموزد که چگونه سرمایه خود را بین سهم های حجومی و دفاعی تقسیم کند درست مانند یک مربی حرفه ای فوتبال.
دو نمونه از چیدمان سبدسهام :
سبد بر اساس ارزش بازار
در این نوع سبد ، وزن هر سهم باید با توجه به ارزش آن شرکت در بازار نسبت به بقیه سهم های موجود در سبد تعیین شود . برای مثال اگر اولین سهم موجود در سبد نسبت به سهم دوم ۲۰ درصد ارزشش بیشتر باشد باید وزن سهم اول در سبد ۲۰ درصد بیشتر باشد.
سبد هم وزن
این ساختار بیان میکند که وزن تمامی سهم های موجود در سبد باهم برابر باشد بدون توجه به ارزش آنها در بازار.
یکی از موارد بررسی در انتخاب صنعت شاخص صنعت می باشد اما شاخص صنعت چیست؟!
نکات سبد سهام
♦ تعداد سهام های پرتفوی نباید بیش از حد زیاد باشد زیرا باعث کاهش تمرکز معامله گر می شود. یک سبد سهام مناسب بین هفته تا هشت سهم از صنعت های مختلف است.
♦ ارزش پرتفوی به میزان ارزش مالی و نقدی (به روز) سهام های آن پرتفوی گفته می شود یعنی برای اندازه گیری ارزش یک پرتفوی تعداد سهام های مختلف را در قیمت خود ضرب کرده سپس آن ها را جمع می کنند تا ارزش پرتفوی بدست آید.
این مطلب می تواند برای شما مفید باشد: صندوق های سرمایه گذاری چیست؟!
نظرات کاربران
افزودن نظر